Rezeda żółta

 Rezeda żółta (Reseda lutea) 
właściwości i wykorzystywanie

Rezedowate (Resedaceae L.) – rodzina roślin z rzędu kapustowców (Brassicales) występujących w strefie klimatu umiarkowanego ciepłego oraz na suchych obszarach w strefie międzyzwrotnikowej w Ameryce Środkowej i Północnej, w Europie, Afryce Północnej, Wschodniej i Południowej, w Azji Południowej.

Gatunki flory Polski:
  • Rezeda mała (Reseda phyteuma L.) gatunek rodzimy występuje jedynie w Niecce Nidziańskiej – zagrożona

  • Rezeda wonna (Reseda odorata L.) – gatunek uprawiany ze względu na silny aromat.

  • Rezeda żółta (Reseda lutea L.) we florze Polski: na południu archeofit, na północy kenofit. Obecnie występuje pospolicie na terenie całego kraju, stale zwiększając swoją liczebność.

  • Rezeda żółtawa (Reseda luteola L.) – antropofit zadomowiony występuje głównie na południu Polski, w większym rozproszeniu na północy.

  • Rezeda biała (Reseda alba L.) – efemerofit

  • Rezeda bezwonna  (Reseda inodora Rchb.) – efemerofit [1]

Zarówno rezeda żółta jak i żółtawa mają podobne właściwości, ponieważ dziko rezeda żółtawa jest jeszcze rzadka więc omówienie będzie dotyczyć przede wszystkim rezedy żółtej.

Podobne, lecz nieco słabsze właściwości przypisuje się rezedzie wonnej. [2]

Skład chemiczny :
Roślina nie jest poznana dobrze pod względem chemicznym wiadomo m.in., że w zielu i liściach znajdują się izotiocyjaniany, i związki azotowe luteolinę, witamina C, kwasy fenolowe (kwas 4-hydroksybenzoesowy, kwas wanilinowy, kwas p-kumarowy) flawanoidy. Kwiaty zawierają witaminę C, kemferol (który znajduje się również w Equisetum silvaticum - skrzypie), glikozyd izoramnetyny.
W nasionach garbniki, alkaloidy, luteolina, 34,2% tłuszczów, sercowe glikozydy (glukobarberyna, glukokaparyna) [6]. W korzeniach izotiocyjaniany, fenol (бензитееневол) [5]


Warto również zapoznać się:

Flawonoidy w profilaktycei terapii (artykuł) 

Luteolina (artykuł)

Działanie chemioterapeutyczne iprzeciwnowotworowe luteoliny (artykuł)

Przeciwutleniające i farmakologiczne właściwości kwasówfenolowych (artykuł)


Lecznictwo:
Działanie uspokajające, nasercowe, żółciopędne, moczopędne, kwasy fenolowe podobnie jak diosmina – zwiększa poprawia przepływ w naczyniach krwionośnych, zmniejsza stan zapalny żył i ogólnie poprawia ich stan.
W medycynie ludowej Środkowej Azji nalewka z korzeni rezedy wykorzystywana jako środek przeciwpasożytniczy (można również w formie wywaru). Wodny ekstrakt z ziela rezedy jako środek napotny i moczopędny. Nalewka z korzeni z dodatkiem miodu w chorobach serca.

Kulinaria: świeże części rośliny mają przyjemny zapach i pikantny smak przypominający gorczycę.

Gospodarstwo domowe:
Z nasion można uzyskać żółty barwnik. Olej z nasion wykorzystywany w przemyśle do produkcji farb i lakierów, perfumerii – dodawano je do aromatyzacji mydeł, pastę do zębów, wód toaletowych. Olej wykorzystywano również w lecznictwie głównie do nadania przyjemnego aromatu kroplom i innym miksturom.
Cenna roślina miododajna, Miód z rezedy nie ustępuje ani w smaku ani w aromacie miodu lipowemu.

Lubią ją zjadać owce i inne zwierzęta kopytne.

Gdzie ją można spotkać?
Kwitnie od czerwca do września, zasiedla tereny suche, pola, miejsca ruderalne, przydroża, gleby z domieszką piasku i gliny.

Zbiór:
Wykorzystywane są wszystkie części rośliny: łodyga, liście, kwiaty i korzenie. Roślinę pozyskuje się w okresie maj-wrzesień w okresie kwitnienia. Korzenie wczesną wiosną lub po wydaniu przez roślinę nasion. Korzenie należy oczyścić z ziemi i suszyć w cieniu. Termin przydatności ziele – 2 lata, korzenie – 2-3 lata.

------------------------------------------------- 
Literatura:
[1] Wikipedia (opis rośliny)
[2] "Лекарственные растения в народной медицине" В.П. Махлаюк
[3] Н. Анненко «Ботанический словарь» - 1878
[4] "Энциклопедия лекарственных растений народной медицины" - Владимир Лавренов
[5] Лавренова Г. В., Лавренов В. К. - "Энциклопедия лекарственных растений. Том 2."
[6] Medicinal Plants of Central Asia: Uzbekistan and Kyrgyzstan


Popularne posty